NEPALESE ZILVERSMID TE GAST BIJ DE WERELDWINKEL

De Nepalese zilversmid Dambar geeft op woensdag 29 mei een sieradenpresentatie in de Goorse Wereldwinkel. Dambar is geboren als Dalit, de laagste kaste in Nepal. Hij had in 1986, na een ziekbed, het geluk de Nederlander “Papa” Jos Bus te ontmoeten die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Zijn Nederlandse sponsor hielp hem daarna met de bouw van een huis met werkplaats in Kathmandu. Inmiddels werkt Dambar in zijn “zilverfabriek” in Kathmandu zelf met een aantal jonge mensen waarvan velen ook afkomstig zijn uit de lage kaste van de bevolking.
Omdat het niet meeviel om zijn zilveren sieraden in Nepal te verkopen, introduceerde Jos Bus de zilverfabriek bij verschillende trekking-groepen waarna vele toeristen de weg naar de zilversmid wisten te vinden. Ook introduceerde Bus hem in Nederland, waardoor hij erin slaagde zijn sieraden in de wereldwinkels te verkopen via handelsorganisatie Madat Nepal. Langzaam groeide zo de zilverfabriek.
Om zijn werknemers in dienst te kunnen houden komt Dambar jaarlijks naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen, vooral in wereldwinkels. Hij vertelt dan over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. De fraaie oorbellen, armbanden, ringen, hangers, halskettingen en broches zijn fairtrade gecertificeerd.
Dambar zal op 29 mei van 10.00 tot 17.00 uur de door hem en zijn medewerkers gesmede sieraden presenteren in de Goorse Wereldwinkel aan de Grotestraat 68.

dambarteam

Het team van Dambar International